Εισαγωγή στην Παλαιοσλαβική γλώσσα και παλαιογραφία

Από τις 31 Μαρτίου έως και τις 2 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στο Ε.ΚΕ.Ν.Ε. σεμινάριο 8 διαλέξεων με τίτλο «Εισαγωγή στην Παλαιοσλαβική γλώσσα και παλαιογραφία» από την Δρ Τατιάνα Μπορίσοβα. Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 17:00-19:00 (2 ώρες) και το συνολικό κόστος παρακολούθησης του είναι 80 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτού του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν τα βασικά γλωσσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της Παλαιοσλαβικής γλώσσας – της πρώτης γραπτής γλώσσας των Σλάβων που δημιουργήθηκε από τους Έλληνες διαφωτιστές, Κύριλλο και Μεθόδιο, και αποτέλεσε τη βάση των λόγιων γλωσσών όλων των ορθόδοξων Σλάβων. Θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τις πρώιμες φάσεις της σλαβικής γραμματείας, τα βασικά έργα της οποίας θα παρουσιαστούν συγκριτικά με τα βυζαντινά τους πρότυπα, με την μετάφραση ως βασικού μέσου εξέλιξης και εμπλουτισμού της γλώσσας καθώς και με την εικόνα του βιβλίου και του συγγραφέα στις μεσαιωνικές σλαβικές χώρες. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλολόγους και ιστορικούς και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις μεσαιωνικές γλώσσες και γραμματείες.

Η Δρ Τατιάνα Μπορίσοβα είναι διδάκτωρ Ρωσικής και Βυζαντινής φιλολογίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Ρωσικής γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών σπουδών του ΕΚΠΑ. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν την Παλαιοσλαβική γλώσσα και γραμματεία.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν έως τις 24 Μαρτίου 2017 με τη Γραμματεία του Ε.ΚΕ.Ν.Ε. (τηλ. 210- 3626101 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση eesnae@cosmotemail.gr) δίνοντας το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.