ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ή ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η καταγραφή των εκδηλώσεων γίνεται για πρώτη φορά και ξεκινά από το έτος 2016


2019 (Ιανουάριος) – 2019 (Ιούνιος) ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ.


2019 (Φεβρουάριος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ            Διάλεξη Δρ. Μανώλη Ulbricht (Freie Universität Berlin) με θέμα «Χριστιανικές μεταφράσεις του Κορανίου στα ελληνικά, συριακά και λατινικά  (8ος – 13ος αι. μ.Χ.)». Δείτε την πρόσκληση εδώ.

Η ομιλία αποτελεί μία εισαγωγή στην μεταφραστική δραστηριότητα του Κορανίου που παρατηρείται από τον 8ο μέχρι και τον 13ο αιώνα τόσο στο Βυζάντιο και τις ανατολικές του επαρχίες, όσο και στον δυτικό κόσμο. Επιπλέον επιχειρείται η ανάδειξη της σημασίας του ρόλου που διαδραμάτισε η βυζαντινή αυτοκρατορία ως μεσολαβητής μεταξύ Ανατολής και Δύσης και πως μπορούμε αυτό να το αναδείξουμε στην έρευνά μας μέσω των λεγόμενων Digital Humanities.
Ο Μανώλης Ulbricht είναι διδάκτωρ Βυζαντινολογίας (Freie Universität Berlin) με Μεταπτυχιακές Σπουδές (Βερολίνο, Δαμασκός) στην Αρχαία Ιστορία, τις Ισλαμικές Σπουδές και τη Χριστιανική Θεολογία. Είναι λέκτορας στο τμήμα Βυζαντινών Σπουδών του Freie Universität, επιστημονικός συνεργάτης στο πρόγραμμα «Aristotle’s Poetics in the West (of India) from Antiquity to the Renaissance» (επιστ. διευθ. καθ. Δ. Γούτα, Yale University), συνεκδότης των σειρών Studies in Classical & Late Antiquity Series και Islamic History and Thought (Gorgias Press) και διοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου «Preliminary Considerations on the Corpus Coranicum Christianum. The Qurʾan in Translation – A Survey of the State-of-the-Art» (Freie Universität Berlin, Δεκέμβριος 2018). Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στις σχέσεις Βυζαντίου-Ισλάμ, τις πρώιμες μεταφράσεις του Κορανίου και τη βυζαντινή υμνολογία και μουσική.

2019 (Φεβρουάριος)
ΠΟΤΕ    Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00
ΠΟΥ      ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Παρουσίαση βιβλίου της Theodora Toleva, «Η επιρροή της Αυστροουγγαρίας στη διαμόρφωση του αλβανικού έθνους 1896-1908», μετάφραση Μανώλης Γεωργουδάκης, επιμέλεια Χαρίτων Καρανάσιος, Μαρία Λίτινα, Αθήνα: Ελληνική Επιτροπή Σπουδών ΝΑ Ευρώπης, 2018 (ISBN 978-618-82821-1-7). Εισηγητές: Brendan Osswald και Αμαλία Ρόντου. Δείτε την πρόσκληση εδώ.

Για να κατανοήσουμε τη νεότερη αλβανική ιστορία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ορεινό, δυσπρόσιτο, άγονο και εκτός των βασικών βαλκανικών οδικών αρτηριών της Αλβανίας, ορεσίβιο και «αρματολό» χαρακτήρα του λαού της. Η χώρα διαφέρει για την πατριαρχικά και κατά φάρες οργανωμένη κοινωνία της, τις χριστιανικές επιδράσεις στην ιθαγενή παγανιστική κουλτούρα, τον καθολικισμό στο βορρά και την ορθοδοξία στο νότο καθώς και την παράλληλη πορεία του εξισλαμισμού. Αναπτύχθηκε έτσι μία διαφορετική και ποικίλη πολιτισμική πραγματικότητα που επέτρεψε την ένταξη τμήματος του αλβανικού πληθυσμού στην οθωμανική διοίκηση και το στρατό και τη συμμετοχή του στη διεθνή διπλωματία της περιόδου (τέλη 19ου αι.-αρχές 20ου αι.), ενισχύοντας παράλληλα τη σύγκρουση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων και την ανάπτυξη του εθνικού κινήματος στην περιοχή.
Η Αμαλία Ρόντου είναι φιλόλογος. Έχει συγγράψει, μεταφράσει και επιμεληθεί λεξικά, γραμματικές, επιστημονικά και διδακτικά βιβλία. Η ηλεκτρονική και διαδραστική πλατφόρμα που δημιούργησε για τη διδασκαλία της αλβανικής βραβεύτηκε µε το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2013. Από το 2000 εργάζεται στο ΕΚΠΑ, αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών μαθητών», και από το 2007 στην Διεύθυνση Δημοσιευμάτων και Εκδόσεων. Έχει διδάξει στη Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών και στη Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει την αλβανική γλώσσα στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ και στο Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Brendan Osswald γεννήθηκε το 1980 και σπούδασε Βυζαντινή Ιστορία με τον λαμπρό Γάλλο βυζαντινολόγο Alain Ducellier στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Είναι πτυχιούχος Ιστορίας και Κλασικής Φιλολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου υποστήριξε το 2011 τη διατριβή του με θέμα τη μεσαιωνική Ήπειρο από τον 13ο μέχρι τον 15ο αι. Από το 2015, είναι επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στην έρευνα των βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής. Μελετά επίσης την ηπειρωτική λογοτεχνία του όψιμου μεσαίωνα και τις διηγήσεις Γάλλων ταξιδιωτών στην Ήπειρο.

2019 (Φεβρουάριος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00
ΠΟΥ      ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Διάλεξη Δρ. Ηρακλή Μήλλα με θέμα «Η εικόνα του Έλληνα στην τουρκική λογοτεχνία».  Δείτε την πρόσκληση εδώ.

 


2019 (Φεβρουάριος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ            Διάλεξη των Γ. Κοτζόγλου και Σ. Πρόκου με θέμα «Πόσο μοιάζουν τελικά οι γλώσσες μεταξύ τους; Φανερές διαφορές και κρυφές ομοιότητες ελληνικής και τουρκικής». Δείτε την πρόσκληση εδώ.


 


 


 

Ο Γιώργος Κοτζόγλου είναι Επίκουρος Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και CCS Fellow του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University (2018-2019). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πτυχίο) και του School of Linguistics & Applied Language Studies του Πανεπιστημίου του Reading (ΜΑ in Linguistics & PhD in Linguistics). Έχει διδάξει γλωσσολογία στο SLALS, The University of Reading, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Τεχνογλωσσία» και «Εφαρμοσμένη και Θεωρητική Γλωσσολογία» του ΕΚΠΑ και «Γλωσσολογία της ΝΑ Μεσογείου» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στους εξής τομείς: γραμματική περιγραφή της γλώσσας, συντακτική θεωρία, γενετική σύνταξη, δομή των γλωσσών της Μεσογείου, μορφοσύνταξη, κλιτικά, περιορισμοί τοπικότητας στη μετακίνηση, υποκείμενα και παρεμφατικότητα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και τόμους πρακτικών συνεδρίων.

 

Η Σοφία Πρόκου είναι μέλος ΕΕΠ, βαθμίδας Α΄ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών και διερμηνέας συνεδρίων, μέλος AIIC. Είναι απόφοιτος της Σχολής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λουβαίν – Βέλγιο (Université Catholique de Louvain) με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Σχολή Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει φοιτήσει για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi) στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών. Δίδαξε την Τουρκική Γλώσσα – Τουρκικά της Τουρκίας- στην Σχολή Αξιωματικών του Στρατού, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Γλωσσολογίας, του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εντοπίζονται στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία και ειδικά στην διδακτική της Τουρκικής ως Ξένης Γλώσσας, στην γραμματική περιγραφή της τουρκικής γλώσσας και στην Σειρά των Όρων της Τουρκικής, που αποτελεί το αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδρίων. Συνέγραψε σειρά εγχειριδίων Τουρκικών, τόσο για το μάθημα ‘Τουρκική Γλώσσα’, όσο και για την εκμάθηση της Τουρκικής ως ξένης γλώσσας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το ‘Παιδαγωγικό Ινστιτούτο’.


2019 (Ιανουάριος)
ΠΟΤΕ   Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, ώρα 19:00
ΠΟΥ      ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Διάλεξη του Δρ. Γεωργίου Καρδαρά με θέμα «Το Βυζάντιο και οι Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας τον 6ο αιώνα». Δείτε την πρόσκληση εδώ.

Γιώργος Καρδαράς (Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Ο Γιώργος Καρδαράς γεννήθηκε στη Θήβα το 1973. Απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Θηβών, εισήχθη το 1992 στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου πραγματοποίησε τις βασικές (1996), τις μεταπτυχιακές (2000) και διδακτορικές του του σπουδές (2007) με ειδίκευση στη Βυζαντινή Ιστορία. Από τον Οκτώβριο του 2007 είναι ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται κυρίως γύρω από τους νομαδικούς λαούς κατά την ύστερη Αρχαιότητα και τους πρώιμους Σλάβους. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, συνεργάστηκε με Πανεπιστήμια και ερευνητικά Κέντρα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενώ παρεμφερής με τα ενδιαφέροντά του είναι και η διδακτική του δραστηριότητα στο Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών του ΙΙΕ/ΕΙΕ. Ο Γιώργος Καρδαράς είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών, όπως η Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών και η Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχει μετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από τις δύο μονογραφίες του, η πρώτη για τις σχέσεις του Βυζαντίου με τους Αβάρους (ΕΙΕ/ΙΒΕ, Αθήνα 2010) και η δεύτερη για τους Άντες (ΕΙΕ/ΙΙΕ, Αθήνα 2010), το πλούσιο και πολύπλευρο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.


2018 (Μάιος)
ΠΟΤΕ    Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Σχολή Ορνεράκη
ΤΙ            Εργαστήριο Αραβικής Καλλιγραφίας

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη την 23η Μαΐου 2018 το Εργαστήριο Αραβικής Καλλιγραφίας από την εικαστικό, κυρία Ειρήνη Γκόνου, στα πλαίσια του σεμιναρίου Οθωμανικής Παλαιογραφίας που διδάσκει στο ΕΚΕΝΕ ο κύριος Γιώργος Λιακόπουλος. Η κυρία Γκόνου, ύστερα από μία εισαγωγή στα υλικά (χαρτί, μελάνι, καλάμι) και στις μεθόδους της καλλιγραφίας, παρουσίασε τις βασικές αισθητικές αρχές της γραφής naskhi. Έπειτα, οι σπουδαστές του σεμιναρίου ξεκίνησαν να αποδίδουν στο χαρτί τα πρώτα γράμματα: η φλόγα του aliph έδωσε τη θέση της στη φελούκα του ba’ κι αυτή στη φολίδα του djim. Το βράδυ έκλεισε με τους σπουδαστές να φιλοτεχνούν τις πρώτες τους λέξεις και φράσεις στην Αραβική. Ιδιαίτερες χάριτες οφείλουμε στη Σχολή Ορνεράκη, η οποία μας φιλοξένησε στο όμορφο νεοκλασικό της στην Κυψέλη.


Ergastiri 3

Ergastiri 1


Ergastiri 2


2018 (Απρίλιος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, ώρα 19:00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Διάλεξη του Δρ. Ηρακλή Μήλλα με θέμα «Ένας διάλογος για την κατανόηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

 

 


2018 (Μάρτιος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή 27 Μαρτίου 2018, ώρα 19:00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Διάλεξη του Δρ. Ερβέ Ζωρζελέν με θέμα «Iστορία από κάτω κι εκ των έσω: η περίπτωση των μειονοτικών στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Προβληματισμοί κατά την αξιοποίηση ιστορικών μαρτυριών». Δείτε την πρόσκληση.

2018 (Φεβρουάριος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Διάλεξη του Δρ. Παναγώτη Κ. Πούλου με θέμα «Οθωμανική μουσική εικονογραφία και μουσική επιτέλεση». Δείτε την πρόσκληση.

2018 (Ιανουάριος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19:00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Διάλεξη του Υπ. Διδ. Ιστορίας και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard κ. Δημήτρη Λούπη με θέμα «Από τον Ιρανικό κόσμο έως την Οθωμανική Βέροια. Αρχιτεκτονικά δίκτυα της Ευρασίας μέσα από το παράδειγμα του μιναρέ του τεμένους Ορτά»

2017 (Δεκέμβριος)
ΠΟΤΕ    Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19:00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μ.Ι.Ε.Τ.
ΤΙ           Διάλεξη του Δρ Σάββα Τσιλένη με τίτλο «Η Πόλη μέσα από το βλέμμα των Φαναριωτών: Η Βοσπορομαχία του Σενιόρ Μομάρς (1766 & 1792)»

2017 (Μάιος)
ΠΟΤΕ     Πέμπτη 11 Μαΐου 2016, ώρα 19.00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ακαδημία Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα
ΤΙ           Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.: Ομιλία του Πρέσβη επί τιμή,  Δρ. Αλέξη Αλεξανδρή, με θέμα Από τη συρρίκνωση στη νέα πραγματικότητα (1922-2017): ο επανακαθορισμός της θέσης της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Η επιλογή της ημερομηνίας είναι συμβολική καθώς στις 11 Μαΐου εορτάζεται το Γενέθλιο της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και η μνήμη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των Φωτιστών των Σλάβων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περ. 100 άτομα.

IMGP0725   IMGP0723   IMGP0726

Ο Πρέσβης ε.τ., Αλέξης Αλεξανδρής (κέντρο) ανάμεσα σε μέλη της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε. στο κτήριο "Κωστής Παλαμάς", όπου παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του.
Ο Πρέσβης ε.τ., Αλέξης Αλεξανδρής (κέντρο) ανάμεσα σε μέλη της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε. στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς», όπου παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του μετά την διάλεξη.

2017 (Μάιος)
ΠΟΤΕ     Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, ώρα 19.00
ΠΟΥ       Αθήνα, Έδρα Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε. (Σόλωνος 112)
ΤΙ            Ομιλία Δρ. Γ. Κοτζόγλου (Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών) με θέμα «Ζητήματα γραμματικής περιγραφής στην τουρκική και στην ελληνική».
20170508_203256 20170508_203254

2017 (Απρίλιος)
ΠΟΤΕ     Σάββατο 1 Απριλίου 2017
ΠΟΥ       ΣΟΦΙΑ, Ελληνική Πρεσβεία, αίθουσα «ΣΤΕΦΑΝ ΓΚΕΤΣΕΒ»
ΤΙ            Ημερίδα με θέμα Οι έμποροι, επιτηδευματίες στα Βαλκάνια τον 19ο αρχές 20ου αι.: από οικονομική δραστηριότητα σε διαπολιτισμική επικοινωνία. Με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια και της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Ημερίδα αυτή συμμετείχαν με ανακοίνωση η Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε., Μαρία Λίτινα, και το μέλος της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε., Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Όλγα Κατσιαρδή-Hering. Δείτε το Πρόγραμμα της Ημερίδας Έμποροι 19ος αι.
Η Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε., Δρ. Μαρία Λίτινα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής της με θέμα <em>Ελληνο-Βουλγαρικές εμπορικές δραστηριότητες και εθνικοί αυτοπροσδιορισμοί στον ΧΙΧ αι.: η περίπτωση της οικογένειας Ρόμβη.
Η Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε., Δρ. Μαρία Λίτινα, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής της με θέμα Ελληνο-Βουλγαρικές εμπορικές δραστηριότητες και εθνικοί αυτοπροσδιορισμοί στον ΧΙΧ αι.: η περίπτωση της οικογένειας Ρόμβη.

2017 (Μάρτιος)
ΠΟΤΕ     Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, ώρα 19.00
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2), αίθουσα  «Ρήγας Φεραίος»
ΤΙ            Παρουσίαση του Αφιερωματικού Τόμου Ἀπό καρδίας. Μνήμη Δημητρίου Χ. Πάντου (1972-2014), (επιμ.) Χαρ. Καρανάσιος, Μ. Λίτινα. Π. Σοφούλης, Αθήνα: Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, 2016, σσ. 562 [ISBN 978-618-82821-0-]. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιερώνυμο Νικολόπουλο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και με την οικονομική συνεισφορά του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού. Ο τόμος αυτός εγκαινιάζει την εκδοτική δραστηριότητα της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε. μετά από διακοπή δεκαετίας.

Εκ των ομιλητών της εκδήλωσης… (Συντονίστρια της εκδήλωσης: Όλγα Καραγιώργου, Γενική Γραμματεύς της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.)

IMG_2583
Ο καθ. Δημήτριος Γόνης (ΟμότιμοςΚαθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
IMG_2585
Ο καθ. Κωνσταντίνος Μπελέζος (Aναπληρωτής Kαθηγητής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)
IMG_2584
Ο καθ. Χαράλαμπος Δενδρινός (Eπίκουρος Kαθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Ελληνικής Παλαιογραφίας, Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου, Royal Holloway, University of London)
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

2017 (Φεβρουάριος)
ΠΟΤΕ     Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 18:30
ΠΟΥ       ΑΘΗΝΑ, Ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52, ορ. 10ος), αίθουσα «Πλάτων»
ΤΙ            Διάλεξη του καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης Αχρίδος» κ. Αντρέϊ Πάντεβ με θέμα Ευρώπη και Βαλκάνια: κληρονομιά και προκλήσεις (στα βουλγαρικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Ελλάδα και την υποστήριξη του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνο-Βουλγαρικού Συνδέσμου Πολιτισμού και της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης .
16865134_1897043743896935_4390866689128175530_n (1)
Ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας κ. Αντρέι Πάντεβ και ο μεταφραστής κ. Γκέντσο Μπάνεβ, Καθηγητής βουλγαρικής στο τμήμα Ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και Σλαβικών σπουδών στο ΕΚΠΑ.
16938958_1897044833896826_1730592378096067610_n
Ο καθηγητής Αντρέι Παντεβ (πέμπτος από αριστερά), ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε. και του Ελληνοβουλγαρικού συλλόγου, την πρόεδρο του τμήματος Ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και Σλαβικών σπουδών κ. Ελένη Στεργιοπούλου (τέταρτη από αριστερά), και τον προσωρινό πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κ. Ιβανώφ (τρίτος από αριστερά).

2016 (Μάιος)
ΠΟΤΕ      Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, ώρα 19.00
ΠΟΥ        ΑΘΗΝΑ, Ακαδημία Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα
ΤΙ             Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.: Ομιλία του Καθηγητή της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, κ. Νικολάου Φαραντούρη με θέμα Ενεργειακές εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη και η σημασία της Ελλάδος στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περ. 120 άτομα.
13391381_1760017004266277_2501839404777475107_o  13316945_1760017027599608_1971526396576468226_o
13323398_1760017030932941_7815028265621882408_o  13350499_1760017130932931_1230938418584680605_o