E.Ε.Σ.ΝΑ.Ε – Ε.ΚΕ.Ν.Ε.
Association Internationale d’Etudes du Sud-Est Européen
Η Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.) και το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.ΚΕ.Ν.Ε.) σας προσκαλούν στην ομιλία του Δρ. Πολύδωρου Γκοράνη (Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών) με θέμα “Αντιγραφείς – αντιγραφικά κέντρα στον μεσαιωνικό σλαβικό κόσμο: ρόλος και επιδράσεις στο πολιτισμικό γίγνεσθαι”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, ώρα 19:00 στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΙΠΑ/ΜΙΕΤ), Παναγή Σκουζέ 3, Αθήνα (πίσω από την Αγία Ειρήνη στην Οδό Αιόλου). Δείτε την πρόσκληση εδώ.
Αντιγραφείς – αντιγραφικά κέντρα στον μεσαιωνικό σλαβικό κόσμο: ρόλος και επιδράσεις στο πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Το ζήτημα της ύπαρξης και εξέλιξης του θεσμού των αντιγραφέων και των αντιγραφικών κέντρων στον σλαβικό κόσμο, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση του πολιτισμικού γίγνεσθαι αποτελεί κεντρικό θεματικό άξονα της διάλεξης. Θα δοθεί έμφαση στη διερεύνηση του προφίλ των Σλάβων αντιγραφέων, της κοινωνικής τους καταγωγής και θέσης, αλλά παράλληλα θα παρουσιαστεί και η δομή, η οργάνωση και η σημασία λειτουργίας των αντιγραφικών κέντρων. Επιπλέον, θα προβούμε σε μια κατά προσέγγιση περιοδολόγηση της μεταφραστικής δραστηριότητας στον μεσαιωνικό σλαβικό κόσμο με στόχο να διερευνηθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ειδολογικών επιλογών.
Ο Πολύδωρος Γκοράνης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή και Μεσαιωνική Νοτιοσλαβική Γραμματεία». Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ Σλαβολογίας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Κυριλλική – Σλαβική Παλαιογραφία, η συγκριτική – διακειμενική ανάλυση κειμένων στην Παλαιοσλαβική και Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία, οι πολιτισμικές σχέσεις Νοτίων Σλάβων, Ανατολικών και Δυτικών και η διαχρονική εξέλιξη της σλαβικής λογοτεχνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στη διεύθυνση: ekene@cosmotemail.gr.
ή στην γραμματεία της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.-Ε.ΚΕ.Ν.Ε.210 3626101.