ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020-2021

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ:

Αλβανική, Αραβική, Βουλγαρική, Ρουμανική, Ρωσική, Σερβική, Τουρκική

Εξεταστικά Κέντρα: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα

Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 1 Δεκεμβρίου 2020-31 Ιανουαρίου 2021

Αποστολή αιτήσεων: sbg@imxa.gr

Πληροφορίες καθημερινά 16:00-20:30 Τηλ. 2310830225


2019 (18.11-16.12) Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σεμινάριο με θέμα “Κοινωνία και Εκκλησία στην ελληνολατινική Ανατολή (13ος-18ος αι.)”

Μεταπτυχιακό σεμινάριο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα “Ο Ελληνολατινικός Κόσμος (13ος-18ος αι.)”

(ΠΜΣ: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης) σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Έτος Ζ΄
Κοινωνία και Εκκλησία στην ελληνολατινική Ανατολή (13ος-18ος αι.)

Δείτε το Πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ.

2019.11.09 (Ιωάννινα): Ειδική Ημερίδα με θέμα “Η γραπτή απόδοση της Βλάχικης γλώσσας”

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλολογίας) και η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων οργανώνουν ειδική Ημερίδα με θέμα

“Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της Βλάχικης γλώσσας”

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Πρόγραμμα ημερίδας ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΛΑΧΙΚΗΣ

2019.06.14 (Αθήνα, ΜΙΕΤ): Oμιλία του Δρ. Πολύδωρου Γκοράνη με θέμα “Αντιγραφείς – αντιγραφικά κέντρα στον μεσαιωνικό σλαβικό κόσμο: ρόλος και επιδράσεις στο πολιτισμικό γίγνεσθαι”

E.Ε.Σ.ΝΑ.Ε – Ε.ΚΕ.Ν.Ε.
Association Internationale d’Etudes du Sud-Est Européen

Η Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.) και το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.ΚΕ.Ν.Ε.) σας προσκαλούν στην ομιλία του Δρ. Πολύδωρου Γκοράνη (Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών) με θέμα “Αντιγραφείς – αντιγραφικά κέντρα στον μεσαιωνικό σλαβικό κόσμο: ρόλος και επιδράσεις στο πολιτισμικό γίγνεσθαι”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, ώρα 19:00 στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΙΠΑ/ΜΙΕΤ), Παναγή Σκουζέ 3, Αθήνα (πίσω από την Αγία Ειρήνη στην Οδό Αιόλου). Δείτε την πρόσκληση εδώ.

Αντιγραφείς – αντιγραφικά κέντρα στον μεσαιωνικό σλαβικό κόσμο: ρόλος και επιδράσεις στο πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Το ζήτημα της ύπαρξης και εξέλιξης του θεσμού των αντιγραφέων και των αντιγραφικών κέντρων στον σλαβικό κόσμο, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση του πολιτισμικού γίγνεσθαι αποτελεί κεντρικό θεματικό άξονα της διάλεξης. Θα δοθεί έμφαση στη διερεύνηση του προφίλ των Σλάβων αντιγραφέων, της κοινωνικής τους καταγωγής και θέσης, αλλά παράλληλα θα παρουσιαστεί και η δομή, η οργάνωση και η σημασία λειτουργίας των αντιγραφικών κέντρων. Επιπλέον, θα προβούμε σε μια κατά προσέγγιση περιοδολόγηση της μεταφραστικής δραστηριότητας στον μεσαιωνικό σλαβικό κόσμο με στόχο να διερευνηθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ειδολογικών επιλογών.

Ο Πολύδωρος Γκοράνης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή και Μεσαιωνική Νοτιοσλαβική Γραμματεία». Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ Σλαβολογίας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Κυριλλική – Σλαβική Παλαιογραφία, η συγκριτική – διακειμενική ανάλυση κειμένων στην Παλαιοσλαβική και Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία, οι πολιτισμικές σχέσεις Νοτίων Σλάβων, Ανατολικών και Δυτικών και η διαχρονική εξέλιξη της σλαβικής λογοτεχνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στη διεύθυνση: ekene@cosmotemail.gr.
ή στην γραμματεία της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.-Ε.ΚΕ.Ν.Ε.210 3626101.

ΑΡΧΙΚΗ

2019.05.31 (Αθήνα, ΜΙΕΤ): Oμιλία του Δρ. Νίκου Ανδρίκου (Επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με θέμα “Περιφερειακά κέντρα δράσης στον χώρο της Εκκλησιαστικής μουσικής κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο”

E.Ε.Σ.ΝΑ.ΕΕ.ΚΕ.Ν.Ε.

Association Internationale d’Etudes du Sud-Est Européen

Η Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.) και το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.ΚΕ.Ν.Ε.) σας προσκαλούν στην ομιλία του Δρ. Νίκου Ανδρίκου (Επίκουρο Καθηγητή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με θέμα “Περιφερειακά κέντρα δράσης στον χώρο της Εκκλησιαστικής μουσικής κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, ώρα 19:00 στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΙΠΑ/ΜΙΕΤ), Παναγή Σκουζέ 3, Αθήνα (πίσω από την Αγία Ειρήνη στην Οδό Αιόλου).

Περιφερειακά κέντρα δράσης στον χώρο της Εκκλησιαστικής μουσικής κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο

Στον «ευρύτερο» 19ο αιώνα εξαιρετικό ενδιαφέρον φέρει το γεγονός της εμφάνισης περιφερειακών κέντρων δράσης στον χώρο της Εκκλησιαστικής Μουσικής. Έτσι, πέρα από το κλειστό Πατριαρχικό περιβάλλον στην Κωνσταντινούπολη, μια σειρά από περιοχές της Οθωμανικής επικράτειας (Σμύρνη, Προύσα, Ανατολική Θράκη) θα καταστούν χώροι έντονης δραστηριότητας, η οποία θα αφορά σε διάφορους τομείς, όπως η πρωτογενής συνθετική δημιουργία, η εκδοτική ενασχόληση, η διδακτική διαδικασία, ο θεωρητικός στοχασμός, κ.ά. Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των επιμέρους πόλων θα είναι η διάθεσή τους να συνταχθούν με την πρωτοπορία, ενσωματώνοντας στο εκκλησιαστικό ρεπερτόριο που θα παράξουν, αισθητικές και μοντέλα προερχόμενα από την κοσμική Οθωμανική Μουσική. Οι εκπρόσωποι των επιμέρους αυτών τάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις θα δομήσουν ιδιωματικές «Σχολές», ενώ παράλληλα θα ενταχθούν σε ευρύτερα μουσικά δίκτυα των οποίων οι διακλαδώσεις θα καταλήξουν σε σημαντικούς για την εξέλιξη της νεότερης Εκκλησιαστικής Μουσικής κόμβους.

Ο Νίκος Ανδρίκος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά την περίοδο 2004-2007 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ψάλλοντας στον α΄ Πατριαρχικό χορό δίπλα στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ. Χ. Ε. Λεωνίδα Αστέρη. Κατά την ίδια περίοδο σπούδασε τουρκική δημοτική μουσική (σάζι, μεθόδους καταγραφής, φωνητικό ρεπερτόριο), δίπλα στους δασκάλους της παλιάς γενιάς της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT), παρακολουθώντας παράλληλα ως εξωτερικός ερευνητής μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κερατίου (Haliç Üniversitesi).

Έχει εκπονήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την Εκκλησιαστική μουσική της Σμύρνης στον «ευρύτερο» 19ο αιώνα. Ο Νίκος Ανδρίκος έχει δώσει συναυλίες και σόλο ρεσιτάλ (φωνή, λάφτα, ταμπούρ, σάζι) στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων με καταξιωμένους διεθνώς μουσικούς. Έχει συνθέσει έργα Εκκλησιαστικής  και κοσμικής αστικής μουσικής, έχει γράψει μουσική για Ντοκυμαντέρ, και έχει συμμετάσχει σαν μουσικός σε ταινίες, δίσκους και Ντοκιμαντέρ.

Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με προσωπικές του συνθέσεις με τίτλο Motivasyon, ενώ το 2017 κυκλοφόρησε στην Τουρκία ο δεύτερός του δίσκος SEDEF από την εταιρεία KALAN MÜZİK, περιέχοντας και πάλι αποκλειστικά δικά του έργα συνθεμένα, τόσο σε φωνητικές (Şarkı, Kanto, Gazel) όσο και σε οργανικές (Saz Semaîsi, Taksim) φόρμες της Λόγιας Αστικής Οθωμανικής μουσικής. Έχει εκδώσει δύο βιβλία, ενώ σειρά άρθρων του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την μουσική παραγωγή στον αστικό χώρο κατά την υστεροθωμανική περίοδο, με τον προφορικό-ιδιωματικό χαρακτήρα της εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και με την μουσική θεωρία των τροπικών συστημάτων της Ανατολής.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στη διεύθυνση: ekene@cosmotemail.gr. ή στην γραμματεία της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.-Ε.ΚΕ.Ν.Ε., τηλ. 210 3626101.

2019.05.11 (Αθήνα, ΜΙΕΤ): Oμιλία του Δημήτρη Λούπη με θέμα «Το Ωρολόγιον Κυρρήστου στην Αθήνα και οι δερβίσσες του»

E.Ε.Σ.ΝΑ.Ε. – Ε.ΚΕ.Ν.Ε.
Association Internationale d’Etudes du Sud-Est Européen

Η Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.) και το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ε.ΚΕ.Ν.Ε.) σας προσκαλούν στην ομιλία του Δημήτρη Λούπη με θέμα «Το Ωρολόγιον Κυρρήστου στην Αθήνα και οι δερβίσσες του», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ώρα 19:00 στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΙΠΑ/ΜΙΕΤ), Παναγή Σκουζέ 3, Αθήνα (πίσω από την Αγία Ειρήνη στην Οδό Αιόλου).

Το Ωρολόγιον Κυρρήστου και οι δερβίσσες του
Ο μαρμάρινος πύργος του Ανδρονίκου Κυρρήστου στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., κατά την μακρόχρονη παρουσία του συνδέθηκε με διάφορες πολιτισμικές φάσεις, θεσμούς των οποίων εξυπηρέτησε. Περίπου από τα μέσα του 18ου αιώνα προκάλεσε το ενδιαφέρον μουσουλμάνων μυστικιστών, οι οποίοι και το ενσωμάτωσαν στις εγκαταστάσεις του καθιδρύματός τους, ενός τεκκέ που διατήρησε την λειτουργία του έως τα επαναστατικά χρόνια. Η ομιλία αυτή αποπειράται να φωτίσει την χρήση αυτή μέσα από κειμενικές και οπτικές πηγές.

Ο Δημήτρης Λούπης σπούδασε φιλοσοφία, οθωμανική ιστορία και ιστορία της ισλαμικής Μέσης Ανατολής στην Αθήνα, την Άγκυρα και την Βοστώνη. Έχει εργαστεί στο Τμήμα Τεκμηρίωσης του ‘Aga Khan Program for Islamic Architecture’, The Fogg Art Museum-Harvard University. Έχει διδάξει ως Teaching Fellow μαθήματα οθωμανικής ιστορίας, τουρκικής γλώσσας και ιστορίας της τέχνης στα τμήματα Ιστορίας, Μεσανατολικών Γλωσσών και Ιστορίας της Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Harvard. Ακόμη, έχει διδάξει τουρκική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οθωμανική γλώσσα και παλαιογραφία στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπως και στο ΕΚΕΝΕ. Έχει εκδόσει άρθρα και βιβλία σχετικά με την οθωμανική γεωγραφία και χαρτογραφία, ενώ τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην πολιτισμική ιστορία της Μεσογείου από την ύστερη αρχαιότητα έως την πρώιμη σύγχρονη εποχή, καθώς και στις ανταλλαγές και σχέσεις των λαών της Ευρασίας με έμφαση στον βυζαντινό και ισλαμικό κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στη διεύθυνση: ekene@cosmotemail.gr.
ή στην γραμματεία της Ε.Ε.Σ.ΝΑ.Ε.-Ε.ΚΕ.Ν.Ε. τηλ. 210 3626101, http://eesnae-ekene.gr/